Tour Virtual

Història de Casa Bellera

El Pallars Sobirà integra una gran quantitat d’edificis històrics, tant religiosos com civils, que són el testimoni viu dels diversos moments històrics que aquest territori pirinenc ha anat vivint fins a l’actualitat.

En aquest sentit Casa Bellera és un interessant exemple de construcció originària del segle XV que ha estat habitada per la mateixa família –i d’una manera continuada- fins al dia d’avui. Tant és així, que el mateix edifici i els seus detalls arquitectònics ens mostren amb una gran riquesa de detalls els diferents períodes històrics, les transformacions econòmiques i socials i les formes de vida de la vall d’Àssua, el Pallars i el Pirineu. De fet, la mateixa conversió d’una part de la casa amb una explotació de turisme rural n’és un bon exemple. El pas d’una gran casa, que fins i tot la memòria col·lectiva situa com hereva del llinatge dels Bellera, originaris de la vall del riu Bosia o de Bellera, un antic pagus del comtat del Pallars on ja a finals del segle VIII hi havia un castell. Família que acumula un important poder polític durant el segle XV amb figures com Arnau Guillem de Bellera, que va acabar essent Veguer de Barcelona de 1399 a 1405, fou governador de València de 1409 a 1412, on morí defensant la causa de Jaume d’Urgell.


Més enllà d’aquests possibles orígens medievals d’una part de la casa, sembla clar que la família que avui habita en la casa s’inicia a finals del Segle XV –així ho demostra les primeres referències documentals de que disposem en l’arxiu privat de la família- i comença una progressiva expansió a partir de la continuada adquisició de terres, finques i propietats. El primer hereu documentat, anomenat Pere Joan Bellera és el que inicia un cert engrandiment de la casa original de la qual encara en queden alguns testimonis arquitectònics.

La construcció d’espitlleres defensives per evitar el potencial perill del bandolerisme local, la gran dimensió d’alguns dels murs perimetrals de la casa original, algunes dependències situades en l’interior del celler i algunes de les arcades d’accés a la casa principal poden ser un clar testimoni d’aquests primers segles d’activitat (S. XV-XVI).

Segons sembla una de les principals fonts de riquesa de la casa ja era la ramaderia –i la pagesia en menor grau- i també una certa activitat prestamista (els molts censals, deixes i préstecs que encara es guarden en la documentació familiar ho testifiquen). La gran potència ramadera de la casa, expressada per les grans quantitats de bestiar que baixaven a l’Urgell a l’hivern i també per la gran dimensió de quadres i pallers que hi ha al voltant de l’habitatge –i que han estat actius com a espais ramaders fins als darrers anys del segle XX- ha estat sens dubte, una de les bases econòmiques de la família en una època en que la llana, la carn i fins i tot el fem de les ovelles era un important actiu econòmic.

L'entorn de Casa Bellera

Caregue, poble de la vall d’Àssua, comarca del Pallars Sobirà, pirineu de Lleida. Situat a 1.155 m d’altitut, ben orientat i molt assolellat. A 12 km de Sort i a 10 km de Rialp, és un poble tranquil i acollidor.


Caregue compta amb l’església de Sant Martí al centre del poble i a 3 km muntanya amunt, l’ermita de la Mare de Déu de la Muntanya, a 1.360 m d’altitut, patrona de la vall d’Àssua. Aquesta ha estat restaurada fa poc temps i és visitable.

Podreu gaudir dels esports d’aventura al riu Noguera Pallaresa, de les pistes d’esquí de Port-Ainé a 24 km, de les d’Espot a 40 km, i de les de Baqueira-Beret a 50 km; del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l’Alt Pirineu.